فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
پیاپی 44 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدرضا حسینی*، غلامرضا حدادزاده نیری، محمدرضا ضمیری، سید حسن قریشی کرین صفحات 7-28

    مقاله حاضر با هدف تبیین و نقد فلسفی مبانی معرفت شناختی نظریه برخورد تمدن های هانتینگتون به عنوان پارادیمی اسلام هراسانه پرداخته است. هانتینگتون معتقد است خطوط گسل میان تمدن های هشت گانه غربی، کنفوسیوسی، ژاپنی، اسلامی، هندو، اسلاو، ارتدوکس، آمریکای لاتین منشا درگیری های آینده جهان و به عنوان نقاط حساس بروز بحران، جانشین مرزهای سیاسی و ایدیولوژیک خواهد شد. بدین سبب مرزهای اسلام را خطری جدی برای غرب و صلح و امنیت می داند که این امر خود بیانگر ضرورت تحقیق است. بنابراین، مسئله پژوهش آن است که مبانی شناختی این نظریه و تناقض های آن با مستندات تاریخ اسلام چیست؟ یافته های تحقیق با روش توصیفی تحلیلی، در چهار مولفه ی دموکراسی، حقوق بشر، مدرنیته و صلح و امنیت نشان می دهد، این نظریه با فرهنگ و اخلاق حاکم بر غزوات پیامبر اکرم (ص)، برگرفته از منابع معتبر تاریخی، در تناقض جدی بوده و پارادایم وی مردود است.

    کلیدواژگان: نظریه برخورد تمدن ها، صلح و امنیت جهانی، تعامل و تقابل تمدن ها، جنگ های صدر اسلام
  • مجیدرضا مقنی پور*، اشکان رحمانی صفحات 29-50

    با توجه به ویژگی های هنر اسلامی و ضرورت احیاء و تقویت آنها، امروزه برنامه هایی برای آموزش و تربیت نیروهای متخصص در سطح آموزش عالی شکل گرفته که رشته کارشناسی هنر اسلامی با تجربه پانزده ساله از مهم ترین آنهاست. نقد این دوره و بررسی انطباق مولفه های آموزشی آن با آداب تربیتی هنرآموزان این هنرها در گذشته ضروری به نظر می رسد. بنابراین ضمن شناسایی آداب و ویژگی های تربیتی و آموزشی در جوامع گذشته (با استناد به فحوای فتوت نامه ها) و نیز برنامه های آموزشی دوره کارشناسی هنر اسلامی، مواردی چون: «هدف»، «اصول و مبناها»، «روش»، «شرایط استاد» و «شرایط شاگرد» در دو شیوه مورد مقایسه قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی می باشد. نتایج این پژوهش مشخص نمود که هر چند اهداف آموزشی در هر دو شیوه تا حدودی بر هم منطبق بوده اند، اما به علت غالب بودن ساختار و نظام آموزشی ترمی واحدی در آموزش دانشگاهی، مواردی چون اصول و روش های آموزشی و شرایط استاد و شاگرد، تفاوت بسیاری با آموزش سنتی این هنرها دارد؛ به طوری که در شیوه جدید، ماهیت و مقصد آموزش به شیوه ای دگرگون آشکار می شود.

    کلیدواژگان: هنر اسلامی، آموزش دانشگاهی، فتوت نامه، تربیت، استاد
  • سید حسن قاضوی* صفحات 51-68

    زعامت و رهبری امت اسلامی بعد از رحلت رسول خدا (ص) از جنجالی‌ترین مسایل جامعه اسلامی از گذشته تاکنون بوده است. این که رسول خاتم (ص) برای استمرار دعوت اسلام در آینده چه سازوکاری را اندیشیده و به‌انجام رسانده است، با نگرش‌هایی چند قابل بررسی است. در نگرش نقلی، آیاتی از قرآن و انبوهی از روایات به لحاظ تفسیری و تاریخی قابل توجه است. پژوهش پیشرو بامحور قرار دادن این حدیث رسول اکرم (ص): «إن علیا منی، و انا منه، و هو ولی کل مومن من‌بعدی» و با تمرکز بر اصطلاح «ولی» می‌کوشد با عنایت به سخنان، استنادات و ارجاعات خلفای مسلمان و به‌ویژه سه خلیفه نخست به آن، از نقطه نظر تاریخی و به روش تحلیلی، از این اصطلاح قرآنی معناشناسی دقیقی در راستای مسئله جانشینی رسول اعظم (ص) ارایه نماید. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد، کاربرد این اصطلاح در سخنان و استنادات سه خلیفه نخست صراحت در مفهوم اولویت در تصرف، زعامت، جانشینی و سرپرستی جامعه دارد چنان‌که فهم مردم آن زمان نیز در مواجهه با سخنان خلفا به‌روشنی بر همین امر تاکید و گواهی می‌دهد.

    کلیدواژگان: پیامبر گرامی اسلام (ص)، علی (ع)، ولی و مولی، زعامت، جانشینی، اولویت در تصرف، مفهوم ولی
  • مجتبی ذهابی، فریدون الهیاری*، علی اکبر کجباف صفحات 69-86

    تردد سفیران در دوره دوم حکومت صفوی به طور چشمگیری افزایش یافت. فارغ از آنچه به عهدنامه ها و قراردادهای میان آنها با دربار صفوی در جریان بود، گزارش های آنها در سفرنامه ها موید نوعی تغییر در مناسبات قدرت است که می توان از آن با عنوان تحولات معطوف به افول نام برد. چنین مسئله ای، جایی فراتر از تلاش دربار به منظور پرزرق و برق نشان دادن دربار و تاکید بر اقتدار در برابر مشاهدات سفیران نمایان می شود. روایتی که از دربار شاهان صفوی و نوع برخورد متقابل آنها با سفرا، در سفرنامه ها قابل رصد است، تاکیدی ناآگاهانه بر این واقعیت است که دوره ای از افول، در کانون قدرت صفویان قابل مشاهده است. این پژوهش، به روشی توصیفی تحلیلی با تکیه بر سفرنامه های دوره دوم حکومت صفوی، بر زمان هایی از شرفیابی سفیران اروپایی در دربار شاهان صفوی تمرکز خواهد کرد که در آن، می توان روایتی پنهان از آغاز افول اقتدار صفویان را دنبال کرد.

    کلیدواژگان: صفویان، سفرنامه ها، اقتدار، سفیران، افول
  • حسن شفیعی کمال آبادی*، محمدحسین دانشکیا، محمدعلی مجد فقیهی صفحات 87-110

    امیرالمومنین (ع) تاریخ را برای هدایت بشر و جامعه بشری بسیار حیاتی می دانند، چراکه با تلفیق مشاهدات شخصی و تجارب تاریخی پیشینیان مجموعه ای از دانستنی ها و سرمایه های فکری را پیش روی انسان قرار می دهد. کشف و استخراج میدان معنایی واژه تاریخ در نظام فکری امام (ع)، پیشینه هر مطالعه ای درباره مسایل و معرفت های تاریخ از نظرگاه ایشان است. این مقاله با روش تحلیل معناشناختی در صدد شناسایی الفاظ هم معنا با تاریخ در بیانات امام علی (ع) با تاکید بر نهج البلاغه است. برای این کار ضروری است ابتدا مفهوم و موضوع تاریخ مشخص شده و در گام بعد الفاظی که در مظان هم نشینی معنایی با تاریخ هستند، شناسایی شود و سپس با جانشینی معنا و موضوع تاریخ صحت ترادف معنایی الفاظ انتخابی، محک زده شود. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که واژه هایی چون؛ قصص، ماضین، امم و اسامی تاریخی دارای معنی و مفهوم تاریخی می باشند و در برخی از ساختار ها و عبارات با معنا و موضوع «تاریخ» در یک میدان معنایی مشترک قرار می گیرند و همان تعاملی که با واژه تاریخ می شود را می توان با این واژه ها انجام داد.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین (ع)، تاریخ از منظر امام علی (ع)، نهج البلاغه، معناشناسی، مفهوم تاریخ، موضوع تاریخ
  • صدیقه پورمختار، خشایار قاضی زاده* صفحات 111-132

    حکومت ساسانی با سیستم حکومتی قدرتمند خود نتوانست در مقابل ورود اسلام مقاومت کند و با حمایت و پذیرش ایرانیان، اسلام راه خود به این سرزمین را باز کرد و منجر به تغییرات مهمی در زمینه های گوناگون شد. این پژوهش با هدف شناخت بیشتر فرهنگ و هنر دوران اولیه اسلامی در ایران، به این پرسش پاسخ می دهد که نقش شرایط اجتماعی و تغییر فرهنگی در شکل گیری هنر ایران قبل و بعد از اسلام چیست؟ روش تحقیق تحلیلی تاریخی با رویکرد تبیینی تطبیقی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، با تکیه بر آرای رابرت واثنو صورت پذیرفته است. هنر ایرانی در دوران حکومت های مستقل، با احیای زبان فارسی و آفرینش شاهنامه، دوام یافت. در دوران بعد، با توجه به حرمت تصویرگری، هنر، گرایش به سادگی پیدا کرده و هنر اسلامی به تدریج شکل گرفت. به دلیل نداشتن اختلاف ریشه ای بین دو فرهنگ اسلامی و ایرانی، دو فرهنگ در کنار یکدیگر قرار گرفته و هنر جدید ایرانی اسلامی شکل گرفت. برطبق آرای رابرت واثنو جایگاه بافت های نهادی در تغییرات اجتماعی این دوران از مهمترین عوامل بوده است.

    کلیدواژگان: تغییرفرهنگی، هنر اسلامی، ایران بعد از اسلام، رابرت واثنو
|
  • Seyed MohammadReza Hosseini*, Gholamreza Haddadzadeh Niri, MohammadReza Zamiri, Seyed Hassan Qureshi Crane Pages 7-28

    The present article aims to explain and philosophically criticize the epistemological foundations of Huntingtonchr('39')s theory of the clash of civilizations as an Islamophobic paradigm. Huntington believes that the fault lines between the eight civilizations - Western, Confucian, Japanese, Islamic, Hindu, Slavic, Orthodox, Latin American - will be the source of future world conflicts and, as critical points of crisis, will replace the political and ideological boundaries. For this reason, he considers the borders of Islam as a serious threat to the West as well as peace and security, which indicates the need for carrying out a research. The main question of this study is "what are the cognitive foundations of this theory and its contradictions with the documents of Islamic history?"  Using a descriptive-analytical method, the research findings refer to the four components of democracy, human rights, modernity and peace and security.

    Keywords: Theory of Clash of Civilizations, World Peace, Security, Interaction, Confrontation of Civilizations, Early Islamic Wars
  • Majid Reza Moghanipour*, Ashkan Rahmani Pages 29-50

    Due to the characteristics of Islamic art and the need to revive and strengthen them, programs have been formed to train specialized personnel at the level of higher education, of which the field of Islamic art with fifteen years of experience is the most important. It seems necessary to examine this program and study the conformity of its educational components with the educational etiquette of the students of these fields in the past. Therefore, while identifying the etiquettes and characteristics of education in the past societies (relying on the contents of the Books of Gallantry) as well as the curriculum of the undergraduate program in Islamic art, items such as: "purpose", "principles and bases", "method", "teacher conditions" and "Student conditions" have been compared in two ways. The research method is descriptive-analytical using library resources and field information. The results of this study showed that although the educational objectives in both methods were somewhat similar, but due to the predominance of the structure and system of semester-unit education in university, items such as the principles and methods of teaching and the conditions of teacher and student are different from the traditional teaching of these arts. In the new approach, the nature and purpose of education is revealed in a transformative way.

    Keywords: Islamic Art, University Education, Books of Gallantry, Education, Teacher
  • Seyed Hassan Ghazavi* Pages 51-68

    The leadership of the Islamic Ummah after the death of the holy Prophet (PBUH) has been one of the most controversial issues in Islamic society since the past. What mechanism he has devised and implemented to continue the call of Islam in the future can be examined with several perspectives. In the narrative view, verses from the Qurchr('39')an and a multitude of narrations are significant in terms of interpretation and history. The present research relies on this hadith of the Holy Prophet (PBUH): «إن علیا منی، و انا منه، و هو ولی کل مومن من بعدی». It focuses on the term "Wali", and considers the words, citations and references of the Muslim caliphs and especially the first three caliphs to it. From a historical point of view and analytically, this study tries to provide a precise semantics of this Quranic term in line with the issue of succession of the holy Prophet. The findings of this study show that the use of this term in the speeches and citations of the first three caliphs is explicit regarding the concept of priority in possession, leadership, succession and leadership of the society. In fact, the understanding of the people from the words of the caliphs clearly emphasizes and testifies to this.

    Keywords: Prophet of Islam, Ali (AS), Wali, Mualla, Leadership, Succession, Priority In Possession, Concept of Wali
  • Mujtaba Zahabi, Fereydun Allahyari*, AliAkbar Kajbaf Pages 69-86

    Traffic of ambassadors increased dramatically during the second period of the Safavid rule. Regardless of what was going on in the treaties and agreements between them and the Safavid court, their reports in the travelogues confirm a change in the power relations that can be called declining developments. Such an issue appears somewhere beyond the courtchr('39')s attempt to show the court glamorously and emphasize authority in the face of ambassadorschr('39') observations. The narration of the court of the Safavid kings and the way they interact with the ambassadors, as can be seen in the travelogues, is an unconscious emphasis on the fact that a period of decline can be seen in the center of the Safavid power. This research, in a descriptive-analytical way, based on the travelogues of the second period of Safavid rule, will focus on the coming periods of European ambassadors to the court of the Safavid kings, in which a hidden narrative of the beginning of the decline of the  Safavid rule can be followed.

    Keywords: The Safavids, Travelogues, Authority, Ambassadors, Decline
  • Hassan Shafi'i Kamalabadi*, MohammadHossein Danesh Kia, MohammadAli Majd Faghihi Pages 87-110

    Amir al-muchr('39')minin (AS) considers history to be very vital for the guidance of mankind and human society, because by combining personal observations and historical experiences of the ancients, it presents a set of knowledge and intellectual capital to man. Discovering and extracting the semantic meaning  of the word history in the intellectual system of Imam (AS) is the background of any study. This article tries to identify the words with the same meaning as history in Imam Ali chr('39')s (AS) statements with an emphasis on Nahj al-Balaghah, using a semantic analysis method of research . To do this, it is necessary to first identify the concept and subject of history, and in the next step, identify the words that are supposed to have meaningful coexistence with history. The correctness of the semantic synonymy of the selected words by substituting the meaning and subject of history should come next. The findings indicate that words such as stories, pasts, ummahs, and historical names have a historical meaning. In fact, some structures and expressions are placed in a common semantic field with the meaning and subject of "history", and the same interaction with the word history can be done with these words.

    Keywords: Amir al-mu'minin (AS), History from the Perspective of Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Semantics, Concept of History, Subject of History
  • Sediqeh Pourmokhtar, Khashayar Ghazizadeh* Pages 111-132

    The Sassanid government with its powerful system of government could not resist the entry of Islam and with the support and acceptance of the Iranians, Islam opened its way to this land and led to important changes in various fields. This study aims to better understand the culture and art of the early Islamic period in Iran. It answers the question that what is the role of social conditions and cultural change in the formation of Iranian art before and after Islam? This study implements an analytical-historical research method with an explanatory-comparative approach.  It collects data using library resources. It is based on the views of Robert Wuthnow. Iranian art lasted during the period of independent governments, with the revival of the Persian language and the creation of the Shahnameh. In the later period, due to the sanctity of illustration, art tended to be simple and Islamic art was gradually formed. Due to the lack of radical differences between Islamic and Iranian cultures, the two cultures were placed next to each other and a new Iranian-Islamic art was formed. According to Robert Wuthnow, the position of institutional contexts in the social changes of this period was one of the most important factors.

    Keywords: Cultural Change, Islamic Art, Post-Islamic Iran, Robert Wuthnow